Met de trend om gezond te eten komen er nieuwe kansen voor ontwikkelaars van technologie; er komt namelijk steeds meer vraag naar hulpmiddelen om de gezondheid van je maaltijd te testen. En daarbij draait het niet alleen om de hoeveelheid vet en calorieën, maar ook om aanwezigheid van bijvoorbeeld radioactiviteit.

Met de Food Radiation Scanner is het nu mogelijk om de radioactieve straling te meten in eten. Een groep studenten ging met het idee aan de slag naar aanleiding van de kernramp in Fukushima begin 2011. Veel Japanners die in het getroffen gebied wonen, zijn bang dat hun eten misschien wel radioactieve deeltjes bevat. Voor hen is dit dus de ideale keukengadget. De vraag is echter of de prijs van deze huishoudelijke geigerteller laag genoeg is om in elke Japanse keuken gevonden te worden.

Food Radiation Scanner

Slimme eetstokjes

Na alle voedselschandalen in China, waaronder de met melamine vervuilde babymelk, werd het tijd voor een handige manier om je eten te testen op mogelijk giftige stoffen. De Chinese variant op Google, de zoekmachine Baidu, heeft daarom de productie van slimme eetstokjes in werking gezet. Deze stokjes zijn voorzien van sensoren die kunnen meten of het eten en drinken veilig is voor consumptie. Wanneer ze te koop zijn en wat de prijs wordt is nog niet bekend.Schermafbeelding-2014-09-14-om-17.03.59

Glutensensor

Door de toename van het aantal mensen met een glutenallergie, en de groeiende aandacht voor deze intolerantie, is start-up 6SensorLabs begonnen met de productie van een handig apparaatje wat de aanwezigheid van gluten in een maaltijd of vloeistof kan aantonen. Mede dankzij een investering van 4 miljoen dollar door grote investeringsmaatschappijen komt het apparaat ergens in 2015 op de markt, voor een redelijke prijs van 150 dollar.
6sensor-canary

Foodscanner

De foodgadget die het dichtst bij lancering is, is de SCiO scanner. Dit kleine apparaat kan bijvoorbeeld bij een stuk fruit gehouden worden, waarna het precies aangeeft hoeveel calorieën, suiker en vitamine C het product bevat. Ideaal dus voor de bewuste consument. Ook dit project kreeg de nodige investeringen toegewezen, dit keer via crowdfunding website Kickstarter.com. Eind 2014 wordt de eerste partij verscheept naar de vroege investeerders, later volgt de rest. Te bestellen voor 249 dollar op de website van Consumerphysics
Schermafbeelding-2014-09-14-om-17.33.35