30 إفطار في منيو رمضان


Doe jij mee aan de Ramadan en vind je het moeilijk om dit te combineren met een gezonde levensstijl. Je bent niet de enige! Wij van Virenti helpen je hier graag bij.


Wat is de ramadan eigenlijk?

De ramadan is een periode waarin Moslims een maand lang niet eten en drinken wanneer de zon op is. Daarnaast is het ook niet toegestaan om te liegen, te roken en om geslachtsgemeenschap te hebben. Als ezelsbruggetje wordt het lichaam gebruikt om aan te geven wat verboden en toegestaan is.

Voeten: men komt niet op verboden plekken.
Handen: men pleegt geen verkeerde dingen.
Ogen: men kijkt niet naar het ongeoorloofde.
Mond: men spreekt niet naar over andere.
Oren: men luistert niet naar verkeerde invloeden.

Om de ramadan door te komen, zijn er twee eetmomenten die mensen de dag doorhelpen. In de ochtend wordt er begonnen met de sahoor. Deze maaltijd is stevig en dient als bron van voedingsstoffen om de dag door te komen. Als de zon is ondergegaan begint de Iftar. Dit is een groot avondmaal waarmee hersteld wordt van de dag zonder eten en drinken.

4 tips voor een gezond eetpatroon tijdens de ramadan

Als je zelf met de ramadan meedoet dan kan je tegen verschillende eetproblemen aanlopen. Lees snel verder om deze tips toe te passen tijdens jouw maaltijden.

  1. Zorg voor een vezelrijke maaltijd

    De aangeraden hoeveelheid voedingsvezels is 30 tot 40 gram per dag. Deze kunnen opgenomen worden uit volkoren producten zoals brood pasta en zilvervliesrijst. In een volkorenboterham zitten 2,3 gram vezels. Dit geeft al aan dat het best lastig kan zijn om genoeg voedingsvezels binnen te krijgen. Gelukkig kunnen deze ook aangevuld worden door groente, fruit en diverse noten. Bak bijvoorbeeld eens noten-honingkoekjes.

  2. Drink genoeg water

    Een mens heeft 1,5 a 2 liter water nodig per dag. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen via de ontlasting en via zweet het lichaam uit kunnen. Het is niet nodig om enkel water te drinken. Dit kan ook via andere dranken genuttigd worden. Onze aanrader is de Marokkaanse muntthee. De combinatie van zoet en munt versterkt elkaar voor een smakelijke warme drank.

  3. Variatie op tafel

    Door verschillende gerechten op tafel te zetten zorg je voor een gebalanceerd scala aan voedingsstoffen. In verschillende gerechten zitten veel calorieën en bijna geen gezonde voedingsstoffen. Vervang de zoete en vette gerechten zoals de baklava en gefrituurde kip voor gezonde alternatieven. Peulvruchten en gebakken vis zijn goede varianten om te serveren.

  4. Eet niet te veel

    Na een lange dag waarbij je niks gegeten hebt, ben je snel geneigd om je direct vol te stoppen met allerlei lekkernijen. Dit is gevaarlijk omdat je hierdoor snel te veel binnenkrijgt. Je hersenen kunnen zich ook niet aanpassen aan het volle gevoel. Neem kleine happen en kauw goed om de spijsvertering goed te laten verlopen. De voedingsstoffen worden beter opgenomen en het voorkomt buikpijn. Schep bijvoorbeeld eerst op kleine bordjes het voorgerecht op. De maaltijd is vanaf dat moment al meer gereguleerd dan wanneer het hoofdgerecht direct op tafel komt te staan.


Schijf van vijf tijdens de ramadan

De schijf van vijf is een handige gebruiksaanwijzing die je helpt om dagelijks genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Baseer de Iftar op de schijf van vijf. Het belangrijkste om te onthouden is dat je per persoon minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit moet eten. Vaak vergeten we om deze in de maaltijd te verwerken. Vermijd hierbij de conserven uit pot en blik. Deze is aangezoet en er zit te veel zout in. Vergeet ook niet om de gerechten gezond te kruiden. Dit kan je helpen om de ramadan vitaal door te komen. We wensen je veel succes met de ramadan en hopen dat deze tips jou helpen een gezond eetpatroon tijdens de ramadan aan te houden!