Een trend die eerst werd gezien als iets dat alleen voor hippies was wint nu aan populariteit. Steeds meer mensen stoppen met het eten van dierlijke producten en schakelen over op de veganistische levensstijl.

horsecowBB_dutch300-1

Het veganisme is in 1944 ontstaan en werd ‘uitgevonden’ door Donald Watson. Donald was een dierenrechtenactivist die samen met andere activisten een vereniging oprichtte om het consumeren van dierlijke producten te doen stoppen. Deze vereniging kreeg de naam The Vegan Society. Met het woord Vegan doelde Donald op ´een vegetariër die ook geen zuivel consumeert’. Tegenwoordig hanteert de Vegan Society de volgende definitie van het veganisme:
“…a way of living that seeks to exclude, as far as possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing and any other purpose.”
– The Vegan Society

Er zijn meerdere redenen voor mensen om volgens de veganistische levenswijze hun diners uit te kiezen. Een aantal van deze beweegredenen kun je hieronder lezen:

  • Dierenwelzijn: De populairste reden om te stoppen met het eten van dierlijke producten. Veel consumenten willen het leed dat veel dieren wordt toegedaan in de voedselindustrie doen afnemen en besluiten zodoende om te stoppen met het eten van producten die uit deze industrie voortkomen.
  • Gezondheid: Veel dierlijk voedsel bevat vetten, te veel van deze vetten kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Door het niet meer binnen krijgen van deze vetten neemt de kans op hart- en vaatziekten af.
  • Milieu: Door het stoppen met eten van dierlijke producten neemt de benodigde landbouwgrond 20 keer af. De ecologische voetafdruk van dierlijke voeding is aanzienlijk groter dan die van het veganisme.
  • Wereldvoedselprobleem: De grond die wordt gebruikt voor veeteelt neemt te veel ruimte in beslag die ook gebruikt kan worden voor landbouwgrond.

vegan1
In Nederland zijn ongeveer 16000 veganisten. De belangen van deze groep consumenten worden ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.