De Turkse keuken kent een lange traditie. De keuken wordt internationaal door veel mensen gewaardeerd. De Turkse gerechten worden vaak gemaakt met salades, fruit, groente en vis of vlees. De Turkse schotels worden vaak gemaakt door middel van sauzen en yoghurt. Daarnaast is kebab is een erg populair gerecht uit Turkije.

De Turkse keuken is erg variërend. Dit komt doordat Anatolië, het Turkije van vroeger, werd aangevallen door veel verschillende volkeren. Deze verschillende volkeren hebben er verschillende kookstijlen achtergelaten. Een andere reden waarom de keuken zo erg variërend is is dat vroeger de bevolkingen in de omliggende landen van Turkije de kookkunsten overnamen. Vroeger was in Istanboel een groot paleis in handen van de Ottomaanse sultans, dit paleis had een grote keuken waar de luxueuze Turkse kookkunst werd uitgebreid.
De Turkse keuken heeft ook invloed gehad op keukens van het Midden-Oosten en Europa. Turkse Cacik (Turkse nomandendrank) is erg populair en yoghurt is een belangrijk onderdeel van de Griekse keuken.

Zuivel

Turkije gebruikt traditioneel veel zuivelproducten. Met de melk van koeien en schapen kunnen veel verschillende soorten kazen worden gemaakt. Turkije heeft verschillende regio’s die net wat verschillen van cultuur. Bij de ene regio worden de kazen jong gerijpt, bij de andere weer later. Melk wordt niet alleen gebruikt voor het maken van kaas. Ook wordt er yoghurt en boter van gemaakt.

Broden

De Turkse keuken kent vele verschillende broodsoorten. Zo hebben ze de verschillende platbroden filodeeg, yufka en bazlama. Deze broden komen va de Anatolische keuken, de technieken om deze broden te maken zijn waarschijnlijk meegenomen vanuit Centraal-Azië. In Turkije bakken ze hun broden op verschillende manieren, namelijk door middel van een kookplaat of een oven.

Soepen

Vaak begint een Turkse maaltijd met çorba (een dunne soep). Veel soepen worden naar het hoofdgerecht vernoemd. Bekende soepen zijn: yoghurtsoep, mercimek (rode linzen) en tarhana ( vermalen granen)

Dranken

Raki is de nationale drank van Turkije. Raki bevat een alcoholpercentage van rond de 43 procent. Bij het Meze gerecht wordt vaak Raki gedronken. Raki heeft een anijsachtige smaak. Naast raki wordt bier en wijn ook gedronken.

fles-raki

Raki, de nationale drank van Turkije

Bron Featured Image: klik hier.