De Spaanse keuken is een van de grootste uitvinders van het mediterrane dieet. De keuken van Spanje bestaat uit verschillende regionale keukens. Voorbeelden hiervan zijn de Catalaanse, Galicische en Baskische keukens, ze verschillen erg veel van elkaar. Veel mensen buiten Spanje denken dat de Spaanse keuken alleen uit paella, tapas, tortilla en chorizo bestaat. Toch bestaat de Spaanse keuken uit heel veel verschillende regionale keukens die erg succesvol zijn doordat er veel verse producten in het land te vinden zijn. Daarnaast zorgt de Spaanse bevolking voor haar eigen keuken. Al vergelijk je Spanje met de Europese landen zie je een groot verschil. De bevolking van Spanje wilt graag verse producten die van hoge kwaliteit zijn, bij andere Europese landen zie je veel diepvries- of voorverpakte producten. In Spanje is hier weinig vraag naar. Na Japan is Spanje de grootste vis- en zeevruchtconsument ter wereld.

Kenmerken eetcultuur

Spanje kent vier eetmomenten. Het eerste eetmoment is het ontbijt (desayuno). Veel Spanjaarden nemen rond elf uur hun eerste broodje. De lunch (comida) is het tweede eetmoment. Dit is een warme maaltijd die tussen 14:00 en 16:00 plaatsvind. Het derde eetmoment wordt meer gezien als een tussendoortje (merienda). Tussen 18:00 en 19:00 eten ze dan bijvoorbeeld olijven, amandelen, gefrituurde inktvissen, etc. Het laatste eetmoment, de avondmaaltijd (cena) begint vanaf 22:00. Het is een soort van lichte lunch.
In de Spaanse keuken wordt veel gebruikt gemaakt van olijfolie, het is dan ook de grootste olijfolieproducent ter wereld. Ook is het normaal om wijn te drinken bij de maaltijden. Belangrijke smaakmakers zijn: uien, peterselie en knoflook. Verder eten ze vaak brood bij warme maaltijden. Ook is tapas een typisch Spaans hapje.

tapas-een-typisch-spaans-gerecht

Tapas, een typisch Spaans gerecht

Geschiedenis

Tarwe was een van de eerste producten die Iberia binnenkwam. Toen de Romeinen aan de macht waren was tarwe een belangrijk handelsgoed. De Romeinen vervoerden tarwe naar veel verschillende landen, waaronder Spanje. Er waren toen twee verschillende vormen van voeding. Bij het de een waren dierlijke vetten erg belangrijk. De andere vorm had voeding die vergelijkbaar is met het mediterrane dieet. Bij archeologische opgravingen zijn er resten gevonden waarbij je kunt zien dat ze toen al gebruik maakten van groenten, look en uien. Olijven kwamen later door de Feniciërs. Na de ontdekking van Amerika werden producten als tomaten, pepers en aardappelen populair.

Eten in het Spanje van nu

Tegenwoordig is het middagmaal erg belangrijk in Spanje. Spanjaarden willen erg goed eten, in veel grote steden die ook fastfood restaurants hebben gaan veel mensen naar huis voor goed en gezond middageten. Naast het betere en gezonde eten kunnen ze dan ook hun siësta houden.
Spanjaarden starten de dag met een ontbijt. Vaak nemen ze dan maar een kleine hoeveel eten zoals alleen koffie met veel melk en brood. Dit is vaak niet genoeg om het vol te kunnen tot het middagmaal. Veel Spanjaarden eten vaak later dan nog een broodje.
Het middagmaal bestaat uit drie delen, een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht. Vaak is het voorgerecht soep, een salade of een gerecht met eieren. Na het voorgerecht komt het hoofdgerecht die vaak bestaat uit vis of vlees met aardappelen. Daarna volgt het nagerecht, dit is vaak een stuk fruit of pudding.

Bron featured image: klik hier.