De meest verkochte en meest besproken vis van Nederland. Zijn de horrorverhalen over hormoonkuren en vervuilde rivieren waar?

panga-op-lopende-band-vietnam

Nog niet ingevroren pangasius in een Vietnamese kwekerij

Sinds de Pangasius ongeveer 10 jaar geleden voor het eerst verkrijgbaar was in Nederland heeft de vis alle experts verbaasd. In 2013 was de panga de meest verkochte vis in Nederland. De vis is makkelijk te bereiden, graatvrij, heeft praktisch geen visgeur en niet onbelangrijk, ze zijn spotgoedkoop.

In begin 2014 liep ik met een grote boog om de panga heen. De horrorverhalen hadden mij zodanig beïnvloed dat ik het niet aandurfde om over te gaan tot aankoop. Buiten de vele negatieve verhalen die ik hoorde van mensen uit mijn omgeving hoorde ik zo nu en dan ook positieve geluiden. De positieve verhalen begonnen aan me te knagen. Nooit had ik zelf onderzoek gedaan naar de pangasius en of de schrikverhalen waar waren had ik nooit zelf ondervonden. De filmpjes van de vervuilde Mekong rivier had ik gezien, maar komt de panga die we in het vriesvak in de supermarkt vinden daar ook vandaan?

Met Google als hulpmiddel heb ik gezocht naar gerelateerde artikelen. Ik kwam een artikel van Mac van Dinther tegen. Hij schreef over ‘De niks-mis-mee vis’, dit artikel bood mij nieuwe inzichten en ik voelde mij genoodzaakt om mijn mening over Nederlands meest besproken vis bij te stellen.
Download het artikel hier

Queen Vis

Het bedrijf Queen Vis intrigeerde mij. Queen Vis is een importeur van diepvriesvis zoals zalm, tilapia en panga. Ze werken met slechts 1 Vietnamese viskwekerij en 1 visvoerfabriek. Dit zorgt ervoor dat ze altijd dezelfde kwaliteit vis kunnen garanderen. De viskwekerij, Vinh Hoan, is een voorbeeld voor viskwekers. Waar van oudsher panga in de Mekong rivier wordt gekweekt gaat dat bij Vinh Hoan anders. Het bedrijf beschikt over kweekbedden waar de vissen op een natuurlijke manier in 9 maanden uitgroeien tot een vis van een kilo. Dankzij het respect dat voor de groei van de vis wordt getoond is deze kwekerij zo succesvol.

Milieutechnisch heeft de Vietnamese kwekerij het uitstekend voor elkaar. Ze beschikken over een eigen laboratorium, waterzuiveringsinstallaties en alles is ISO gecertificeerd. De producten hebben alle mogelijke labels. Er wordt niet gewerkt met preventief medicijnen toedienen. Wanneer blijkt dat een vis ziek is wordt deze in quarantaine geplaatst en daar worden de medicijnen toegediend. Wanneer de vis weer beter is en de medicijnen uit het systeem zijn, dan pas wordt de vis teruggeplaatst. De vissen zwemmen ook niet rond in hun eigen uitwerpselen (wat bij andere kwekerijen meer dan eens voorkomt). De vissenpoep krijgt zelfs nog een doel, met de uitwerpselen worden de rijstvelden bemest.

Na deze informatie ben ik om. De panga is zo slecht nog niet. Er zijn nog genoeg problemen waar de pangasius mee te kampen heeft. Veel kwekerijen mogen een voorbeeld nemen aan de geweldige werkwijze van Vinh Hoan.