Wij Nederlands kunnen heerlijk genieten van oer-Hollandse stamppot en het liefst doen wij dat in de winter. Een goede rookworst óf lekkere zoutje spekjes er door heen, hmm. Ik wil graag mijn favoriete stamppotrecept met jullie delen. Dit wordt zonder twijfel de lekkerste stamppot die jij deze winter zult gaan proeven.

Eerst zal ik het boodschappenlijstje met jullie delen. De hoeveelheden zijn gebaseerd op vier personen. De basis van het recept is natuurlijk aardappelen. De beste aardappel voor deze stamppot is de kruimelige. Deze vallen een beetje uit elkaar tijdens het koken, dus ideaal voor het maken van een stamppot. Één kilo aardappelen is genoeg voor vier personen.

De meeste mensen gebruiken het vaakst boerenkool om stamppot te maken, maar ik vind het overheerlijk om palmkool te gebruiken. Palmkool komt oorspronkelijk uit Toscane en wordt vaak gebruikt in Italië. De typische wintergroente wordt vanaf maart gezaaid en kan vanaf de herfst tot in februari geoogst worden. De plant wordt palmkool genoemd, omdat de balderen net als bij een palmboom van de stengel af groeien. Voor de stamppot heb je 400 gram palmkool nodig.

Daarnaast heb je ook nog 30 gram roomboter nodig en 150 milliliter melk. Ik vind het persoonlijk altijd lekker om twee rookworsten te gebruiken, maar dit verschilt per persoon. Maar aangezien deze nogal vet zijn, snap ik dat je dit wat veel vind. Met één rookworst smaakt het ook formidabel.

Nu je alles in huis hebt, kunnen we aan de slag. Begin met het snijden van de aardappelen. Snijd deze in flinke stukken, en haal de stelen uit de palmkool en snijd deze fijn.

Doe de aardappels in een pan met een klein beetje water, ongeveer 4 centimeter hoog is perfect. Breng de aardappels en het water aan de kook en leg dan de palmkool hier op. Je kunt ook de worst in de pan opwarmen. De aardappels en de kool moeten 20 minuten koken voordat ze gaar zijn. Dit kan je makkelijk testen door een vork in één van de aardappels te prikken. Als dit makkelijk gaat, dan zijn ze gaar.

Giet nu de aardappels met de kool af en stamp alles door elkaar met de verwarmde melk en roomboter. Als dit een mooi geheel is geworden, kun je het gaan serveren. Leg de rookworst op de stamppot.

rookworst palmkook aardappelen