Uit onderzoek van Oxfam is gebleken dat Nederland het beste land is wat betreft voedsel. Nederlanders eten gevarieerd, het eten is gezond en bovendien betaalbaar. Aan de andere kant van de tabel zijn landen te vinden als Tsjaad en Ethiopië. In deze landen is gezond en betaalbaar voedsel heel schaars.

oxfam-voedsel-tabel

Aan de hand van 4 vragen beoordeelde Oxfam de kwaliteit, prijs en beschikbaarheid van het voedsel per land. Ook werd er gekeken naar eetgewoontes van de landen, zoals het gebruik van bestek en schone keukens. Nederland bleek hierin de beste, nog boven Frankrijk en Zwitserland. Europese landen doen het sowieso uitstekend, zo bestaat de top 25 voor 80% uit landen uit dit continent. Ook Australië, Nieuw-Zeeland, Israël en de Verenigde Staten doen het goed, zij maken de overige 20% van de top 25 compleet.

De 25 landen die het slechtst presteerden in het onderzoek bestaan voor 88% uit Afrikaanse landen, aangevuld met Yemen, Laos en Bangladesh. Met name in de laagste 3 landen, Tsjaad, Ethiopië en Angola is de voedselkwaliteit en –beschikbaarheid zorgwekkend. Eén op de drie kinderen is namelijk ondervoed in deze landen.

Noord- en Zuid-Amerika doen het ook niet slecht. Zo scoren alle landen binnen deze continenten gemiddeld of bovengemiddeld. Argentinië en Brazilië staan zelfs in de top 40 landen als het gaat om voedsel. Binnen het continent Azië is erg veel verschil te zien, zo staan Japan en Israël in de top 10 van de wereld, maar staan landen als Yemen en Laos in de top 10 slechtst presterende landen.