De Marokkaanse keuken is verbazingwekkend. In bijna geen een land ter wereld wordt met zo veel passie gekookt als in het Noord-Afrikaanse land. Vaak heb ik het voorrecht gehad om aan te schuiven bij een goede (Marokkaanse) vriend van mij. Iedere maaltijd wist mij weer te verbazen. Het perfecte gebruik van kruiden in vrijwel alle maaltijden zorgen ervoor dat ieder diner weer een sensatie van smaken is.

Iedere maaltijd in Marokko is belangrijk, er wordt dan ook voor iedere maaltijd genoeg tijd uitgetrokken om optimaal te kunnen genieten van het eten.
Marokkanen staan bekend om hun gastvrijheid, dit uit zich in het feit dat er van iedere maaltijd opzettelijk te veel wordt gemaakt. Voor het geval dat er een onverwachtste gast voor de deur staat. Wanneer er bezoek wordt verwacht, dan staat de kok de hele dag in de keuken om een maaltijd om niet te vergeten in elkaar te zetten.
Op een Marokkaanse bruiloft of verjaardag zijn er altijd enorm veel verschillende hapjes en gerechten te vinden. Ieder gerecht is weer uniek en overheerlijk.

Het ontbijt

In Marokko is het gebruikelijk dat er thuis brood wordt gebakken. Er worden verschillende soorten brood gegeten, namelijk: wittebrood, bruinbrood en brioche (zoet witbrood). Dat Marokkanen van zoet houden blijkt uit de soorten beleg die vooral worden gebruikt. Jam, of honing zijn dingen die vaak op het brood worden gesmeerd. Als hartig beleg wordt er vaak (halal) salami op het brood gedaan. Bij het ontbijt zijn ook vaak hardgekookte eieren, zwarte olijven, gepelde tomaten en schapenkaas te vinden.
Veelal worden er ook een variant op pannenkoeken gebakken. De Marokkaanse variant op de pannenkoek wordt Bagrir genoemd en is een dunne variant van de pannenkoek zoals wij die in de westerse keuken kennen.
Wat in de westerse keuken niet vaak voorkomt maar in de keuken van het Noord-Afrikaanse land wel, is het gebruik van olijfolie bij het ontbijt. Marokkanen zijn dol op olijfolie en daarom gebruiken zij dit in vrijwel iedere maaltijd, zo ook in de eerste maaltijd van de dag.

De Lunch

Tijdens de lunch komt men samen om te genieten van een heerlijke stoofpot. Deze wordt meestal gemaakt met lamsvlees, kip of vis. Ook worden er verschillende groentes aan toegevoegd. Bij de stoofpot wordt salade, brood of couscous gegeten.

Het diner

Voor de avondmaaltijd wordt veel tijd vrijgemaakt. Zoals iedere maaltijd is deze ook heel uitgebreid. Meestal wordt er begonnen met een salade. Zoals ook bij de lunch het geval is, is het diner warm. Vaak worden restjes gebruik van de lunch om een nieuw gerecht in elkaar te zetten. Verder worden bijgerechten gemaakt zoals couscous, gerst of pasta. Zoals bij iedere andere maaltijd wordt bij het diner ook vaak brood gegeten.
(leuk feitje: in Marokko worden aardappels als groentes beschouwd)

Het dessert

Zoals in de meeste keukens wereldwijd is het Marokkaanse nagerecht meestal zoet. Vaak wordt er fruit of een vorm van gebak gegeten.

Marokkanen en muntthee

Het is in Marokko een traditie om muntthee te drinken. De thee wordt in kleine theeglaasjes geschonken. De thee bestaat uit groene thee aangevuld met blaadjes verse munt. Het is gebruikelijk dat de thee van een zo hoog mogelijk punt wordt ingeschonken. Hoe hoger, hoe meer ervaren de persoon die de thee inschenkt. Dit ritueel zorgt voor een schuimlaagje op de thee. Bij de thee wordt vaak koek of nootjes gegeten.

marokkaanse-muntthee-inschenken

Een ervaren Marokkaanse theeschenker

Recept voor couscous

Lijkt het je leuk om zelf een keer couscous te maken? Zie dan het onderstaande recept:

marokkaanse-couscous-met-feta

Couscous volgens Marokkaans recept (anders dan onderstaand)

Couscous met kikkererwten

Ingrediƫnten

  • 500 gram couscous
  • Groentebouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 geroosterde paprika
  • 400 gram kikkererwten
  • 200 gram cashewnoten
  • 15 gram fijngesneden koriander
  • Snufje komijn
  • Snufje chilipoeder
  • Snufje zout
  • Snufje peper
  • Bereiding

    De couscous moet met de groentebouillon gekookt worden. Ondertussen moet de paprika geroosterd worden. De oven moet op 180 graden ingesteld zijn en de paprika moet om de 20 minuten gedraaid worden. Draai deze ongeveer om de twintig minuten, zo wordt deze gelijkmatig geroosterd. Na ongeveer een uur in de oven is de paprika klaar. Het velletje en de zaadlijsten moeten nu gemakkelijk te verwijderen zijn. Snij de paprika vervolgens in kleine stukjes.
    De cashewnoten moeten in een droge koekenpan geroosterd worden. Blijf de noten constant omdraaien zodat ze gelijkmatig worden gebakken. De noten zijn klaar als ze glanzend bruin zijn.
    Maak de kikkererwten schoon door ze in een vergiet af te spoelen, laat ze vervolgens uitlekken.
    Doe een eetlepel olie in een koekenpan. Als de olie verhit is moeten de cashewnoten en stukjes paprika worden toegevoegd. Om vervolgens de chilipoeder en komijn toe te voegen. Bak het geheel een paar minuten goed door.
    Voeg nu de couscous, cashewnoten en koriander bij elkaar en meng het geheel goed door elkaar.
    Breng het gerecht op smaak met peper, zout en (indien nodig) nog een beetje olijfolie.