De Japanse keuken, niet alleen een lust voor het oog maar ook een smaaksensatie.
Als je aan Japan denkt, denk je aan sushi, rijst en visgerechten. De Japanse keuken dringt steeds meer door tot het Westen, denk bijvoorbeeld aan sushi-bars.

Door verschillende invloeden uit China en het Westen is de Japanse keuken geworden zoals hij is. In de Japanse keuken wordt er weinig gebruik gemaakt van specerijen omdat koks de natuurlijke smaak van de ingrediënten naar voren willen brengen. Sushi is een Japans gerecht, maar komt oorspronkelijk niet uit Japan maar uit Zuid-Oost Azië. Het is tweeduizend jaar geleden uitgevonden toen rijst als een conserveringsmiddel werd gebruikt voor gezouten zoetwatervis.
De rijst werd gekookt en bij de vis gelegd, zo fermenteerde de vis en was hij zo tot een jaar lang houdbaar. De rijst werd in tegenstelling tot tegenwoordig weggegooid en alleen de vis werd opgegeten.
Deze methode verspreidde zich uiteindelijk via China naar Japan.

In de zestiende eeuw werd de rijst een onderdeel van het gerecht zelf, de sushi werd gegeten voordat het fermenteringsproces klaar was. Een bekende sushisoort is Maki, wat letterlijk gerold betekent. De rijst wordt op een norivel gelegd samen met ingrediënten zoals bijvoorbeeld surimi (krab).

De bekendste sushi


Een bekend sushigerecht is de California roll.

California-roll-voorbeeld

Een voorbeeld van hoe de California roll eruit kan zien


Ingrediënten

  • 225g sushirijst
  • 1-2 grote stukken vlees uit de poten van king crab, of 6 krabsticks
  • 1 avocado, gepeld en de pit verwijderd
  • 2 vellen nori, overdwars doormidden gesneden
  • 4 eetlepels licht geroosterde sesamzaadjes
  • 1 bosje bieslook
  • 2 eetlepels mayonaise

Leuk feitje

Wist u dat het in Japan heel onbeleefd is om een fooi achter te laten?
In westerse sushi restaurants is het echter wel gebruikelijk.

Bron featured image: klik hier.