Denk je aan Italië, dan denk je aan eten. Dunne pizza’s met romige mozzarella, of verse tagliatelle met carbonara saus. Het schiereiland aan de Middellandse Zee leeft voor eten. En dat is overal aan te merken.

De basis voor de Italiaanse keuken is het bereiden met verse ingrediënten. Geen tomaten uit blik of vis uit de vriezer, maar verse pomodori en net gevangen zeebaars. Want alleen met de meest verse ingrediënten kan de standaard worden gehaald die de Italiaan gewend is.

Op het gebied van eetgewoontes kent de Italiaan een aantal bijzonderheden. Zo is het zeer gebruikelijk voor bijvoorbeeld de werkende man om tussen de middag, op het heetst van de dag, naar huis te komen om warm te eten. Vaak wordt er dan pasta gegeten, waarna er een korte siësta volgt. Dit is in feite wat wij kennen als een middagdutje. Onder de inwoners van landen als Italië en Spanje is dit echter veel meer voorkomend dan in Nederland.

Als toerist moet je echter niet verwachten dat je ’s middags overal terecht kan voor pizza. Dit is namelijk niet echt gebruikelijk onder de Italianen. Zeker in de minder toeristische gebieden is de kok niet bereid om pizza te maken, en moet je genoegen nemen met een pasta of salade. Ben je bijvoorbeeld in Rome, Turijn of Napels? Dan wordt er ook tussen de middag wel pizza gemaakt.

Een ander kenmerk van Italië is dat er een overvloed is aan fruit. Heerlijke vijgen, druiven, watermeloenen en abrikozen groeien op de uitgestrekte fruitgaarden. De intense smaak van het verse fruit is vele malen beter dan wat wij gewend zijn in de supermarkt, en de prijs is ook nog eens veel lager. Ben je in de buurt van bijvoorbeeld Napels? Dan kun je de verse vijgen zo van de bomen langs het strand plukken.

Fritto Misto di Pesce

Omdat Italië bijna helemaal omringt is door zee, is er ook een groot aanbod van verse vis. Over het algemeen wordt er zelfs meer vis gegeten dan vlees. Wil je een heerlijk hoofdgerecht met vis maken volgens Italiaans recept? Dan is de fritto misto di pesce echt een aanrader. Het bestaat uit allerlei gefrituurde vis en schelpdieren, gegarneerd met courgette, aubergine en citroensap.

fritto-misto-pesce

Garnalen gepeld 500 g

Inktvis al schoongemaakt, 500 gr

Zeevis ansjovis of andere naar keuze, al schoongemaakt 300 gr

Meel van durumtarwe, naar smaak

Zout naar smaak

Courgette 2

Aubergine 1

 

Paneer de vis, garnalen en inktvis met het durum meel, laat even intrekken en frituur dan zo’n 2 tot 3 minuten samen met de gesneden groente. Leg deze na het frituren op een keukenpapiertje, zodat het ergste vet wordt opgenomen. Serveer met een halve citroen, zodat iedereen naar wens citroensap op de vis en groente kan doen. Eet smakelijk!