Benieuwd naar de specialiteiten van de Braziliaanse keuken? Wat wordt er gegeten en gedronken, en hoe ziet een typische Braziliaanse maaltijd eruit? Je leest het in het eerste deel van de culinaire World Tour!

Net als het land zelf toont de Braziliaanse keuken een grote verscheidenheid. Mede door invloed van cultuur en klimaat worden er veel verschillende maaltijden opgediend in Brazilië. Daarnaast wordt de keuken ook grotendeels beïnvloed door Japanse, Indiase en Portugese specialiteiten.

Met name in de Amazonas, het meest noordelijke gedeelte van Brazilië, staan er bijzondere ingrediënten op de kaart. Zo wordt er onder andere alligator, schildpad en hond gegeten. Deze gerechten zijn deels beïnvloed door de Japanse keuken.

In de tropische kuststreek zijn er zelfs Afrikaanse invloeden merkbaar, bijvoorbeeld doordat de basis wordt gelegd met rijst en soja. Ook wordt er veel vis gegeten doordat de oceaan vol zit met bijzondere vissoorten. Ook de vele fruitsoorten die Brazilië rijk is worden in de gerechten verwerkt. Met name papaja, mango, kokos en passievrucht worden in de streekgebieden veel geteeld en verkocht.

In het zuiden van Brazilië wordt er veel gebruik gemaakt van gezouten en gedroogd rundvlees. Toch wel het bekendste Braziliaanse gerecht in dit gebied is de barreado, een stoofpot die urenlang gestoofd wordt voordat het wordt opgediend. Ingrediënten van dit spannende gerecht zijn naast rundvlees ook rijst, sinaasappel en banaan.

Doordat er in het zuiden ook vele wijngaarden en grasvlaktes zijn, staat het zuiden ook wel bekend om zijn wijn- en zuivelproductie. De voornaamste dranken in Brazilië bestaan dan ook uit wijn en melk.

barreado