Als je denkt aan Argentinië, denk je al gauw aan vlees. Biefstuk, karbonade, entrecote en tournedos. Dit is zomaar een greep uit de favoriete gerechten van de Argentijnen. Wat er bij dat stuk vlees geserveerd wordt, doet er niet zoveel toe.

Vegetariër zijn in Argentinië is vrijwel onmogelijk. De gemiddelde vleesconsumptie van een Argentijn ligt rond de 400 gram per maaltijd. Dit is bijna 4 keer zoveel als de vleesconsumptie van de gemiddelde Nederlander. De oorzaak hiervan ligt deels bij de relatief lage prijs van vlees. Doordat Argentinië een groot oppervlakte heeft met een lage bevolkingsdichtheid, is er veel ruimte voor de veeteelt. Het grootste deel van het geconsumeerde vlees komt dan ook uit Argentinië zelf.

Een bekend fenomeen is de Asado, een grootse barbecue waar de hele familie aan meedoet. Uiteraard is de basis voor deze maaltijd vlees, vlees en nog eens vlees. Dit wordt gegeten met bijvoorbeeld patat, pasta en salade. Daarnaast heeft de Argentijnse keuken veel invloeden uit de Europese keuken, zoals pasta’s en pizza’s.

Naast veel vlees eet de Argentijn ook veel mais, pompoen, sla en aubergine. Deze worden onder andere verwerkt in empanadas, voor de Nederlander beter bekend als pasteitjes. Deze bladerdeeghapjes zijn gevuld met bijvoorbeeld aubergines, courgette en vlees, en worden in de oven gebakken.

empanadas

Een ander bekend product in Argentinië is Dulce de Leche. Dit is een zuivelproduct wat gemaakt wordt door melk een aantal uren in te koken met suiker. Hierdoor ontstaat een soort drinkbare karameldrank, welke vervolgens weer gebruikt wordt in brood, donuts, koeken en ijs. Een erg lekkere basis voor zowel ontbijt, tussendoortje als toetje.

Wil je zelf aan de gang met de Argentijnse keuken? Dan wordt absoluut de Chimichurri aanbevolen. Dit wordt vaak opgediend bij het hoofdgerecht, en smaakt erg goed met bijvoorbeeld biefstuk. Hieronder een recept, met dank aan Mijnreceptenboek.nl:

Ingrediënten

  • een handvol peterselie (gladde)
  • 2 teentjes knoflook
  • klein uitje
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • citroensap of goede witte wijnazijn

Bereidingswijze

Snij de peterselie heel fijn en zet hem onder de olijfolie.
Snipper het uitje en de look heel fijn en meng onder de peterselie.
Voeg een beetje citroensap toe of goede witte wijn azijn.
Peper en zout, cayennepeper mag ook een beetje.
Zet het liefst 24 uur weg in de koelkast voor gebruik.

chimichurri