De verandering is al een tijd bezig. Consumenten kiezen steeds bewuster voor eerlijk eten. Beslissen of er eerlijk eten op tafel komt te staan wordt de consument makkelijker gemaakt door de keurmerken die steeds vaker op de verpakkingen zijn te vinden.

Dankzij de drang van consumenten in het westen om eerlijkere producten te kopen verbeteren de leefomstandigheden van zowel mens als dier. Werknemers in producerende landen waar een minimumloon nog niet bestaat verdienen steeds meer en bijvoorbeeld kippen krijgen meer ruimte tijdens hun leven. Om het door jou aangeschafte product heeft bijgedragen aan een beter leven van een mens en/of dier kan je zien aan de keurmerken.

Overzicht keurmerken

Er zijn keurmerken voor een heleboel eigenschappen. Zie onderstaande overzicht:
keurmerken

Doormiddel van deze keurmerken wordt de consument geholpen bij het maken van zijn keuze. Het niet aanschaffen van eerlijke producten is nu een keuze geworden en niet meer zoals eerst de standaard. Het is goed dat bedrijven inzien dat de handel eerlijker moet. Doormiddel van eerlijke handel wordt de aarde geholpen. De destructieve manier van omgaan met het leven op de wereld moet stoppen en deze keurmerken zijn een stap in de goede richting.

Het krijgen van een keurmerk is niet makkelijk. Producten moeten aan veel eisen voldoen voordat het keurmerk op het etiket geplaatst mag worden. Er wordt hier naar veel dingen gekeken en daarom kunnen consumenten er zeker van zijn dat als een product een keurmerk heeft het ook een eerlijk product is.