De tompoes is een traditioneel Nederlands gebakje. Het gebakje is voor het eerst gemaakt door een banketbakker uit Amsterdam. Het bestaat uit een laagje met bladerdeeg met vanillebanketbakkersroom en een laag roze glazuur. Tijdens feestdagen in Nederland wordt het glazuur vaak oranje gemaakt.

Tompoezen zijn heerlijk om te eten bij belangrijke gebeurtenissen, zoals bij een verjaardag, tijdens Koningsdag , bij de koffie of als traktatie. Deze zijn natuurlijk het lekkerst als ze zelf gemaakt zijn. Hieronder  vertel ik hoe je de lekkerste tompoezen klaarmaakt.

Ingrediënten:
1 pak bladerdeeg van 10 velletjes
300 ml melk
200 gram poedersuiker
50 gram suiker
30 gram bloem
2 eieren
Zout
Bakboter
Vanillestokje

Bereiding:
Verwarm als eerste de oven voor op  220 graden. Snijd de ontdooide velletjes bladerdeeg doormidden en maak een paar gaatjes in het deeg. Hierdoor kan het vocht makkelijker worden afgevoerd. Leg de tien bladerdeeg velletjes op een ingevette ovenplaat en bak ze in vijfentwintig minuten af.

Gebruik een pan om de melk, een snufje zout en een vanillestokje aan de kook te brengen. Wanneer de melk kookt, zet je het vuur op een lager pitje en laat dit tien minuten pruttelen.

Nu is het tijd om een dooiermengsel te creëren. Klop de dooiers van de eieren met de bloem en suiker in een kom. Wanneer dit mengsel goed is doorgeroerd voeg je een beetje kokende melk toe. Maak hiervan een egaal mengsel. Nu kan je het vanillestokje uit de kokende melk halen. Gooi al roerend het dooiermengsel in de pan. Blijf roeren tot het room mooi gebonden is.

Laat het room nu een half uur lang afkoelen in de koelkast. Na een halfuur kan je het room uit de koelkast halen en doe dit in een spuitzak.

Laat de afgebakken bladerdeegvelletjes ook even afkoelen en spuit vervolgens het room op de helft van het bladerdeegvelletje. Daarna kan je de andere helft van het velletje op de room leggen.

Voor de ‘finishing touch’ doe je twee eetlepels water en poedersuiker in een kommetje en roer dit totdat dit een mooi papje wordt. Wanneer het glazuur klaar is kan je hier de tompoezen mee bestrijken.

TIP!: Gebruik kleurstoffen om het glazuur een leuke ‘touch’ te geven. Tijdens nationale evenementen zoals het WK of Koningsdag doen de oranje tompoezen het altijd goed. Ook is het heerlijke om de toempoes te combineren met aardbeien of rode bessen. Geniet ervan!