Veel mensen zijn van mening dat de Thaise keuken tot de top van de beste keukens behoord. Niet alleen in Nederland, maar ook in steeds meer andere West-Europese landen wordt Thais eten steeds populairder. Dit komt vooral doordat steeds meer mensen verser en gezonder eten willen, dat is precies wat Thais eten is. Kruiden en groenten worden eventjes op een hoog vuur meegebakken, daardoor behoudt het zijn smaak. Daarnaast maken ze in de Thaise keuken weinig gebruik van plantaardige olie.

Ingrediënten, specerijen en kruiden

Thailanders vinden eten erg belangrijk, eten is daar dan ook een onderdeel dat zwaar meetelt in de cultuur. De Chinese en Indiase keukens worden een soort van gecombineerd bij de Thaise keuken. In de keuken worden veel specerijen en kruiden gebruikt. Veel Thaise gerechten zijn erg pittig. Veel mensen kenmerken de Thaise gerechten met ‘sweet, sour and spicy’. Bij de bereiding van Thaise gerechten wordt vaak gebruik gemaakt van een wok. Ze maken gebruik van de wok omdat ze dan kruiden en groenten maar even op hoog vuur mee kunnen bakken. Het basisingrediënt is rijst. Bij bijna al het Thaise eten wordt Pandanrijst of Jasmijnrijst gereserveerd. Ze doen dit omdat dit een geurende rijst is. In Thailand wordt het Kauw Hom Mali genoemd. Thailand is het land met de meeste export van rijst van de hele wereld. Ook noedels zijn populair in Thailand.

Eetgewoonten

Thailand heeft andere eetgewoonten dan wij in Nederland hebben. Zo eten ze ongeveer zeven keer per dag een klein portie, terwijl wij gewend zijn om drie keer per dag te eten. Daarnaast hebben ze in hun linkerhand een vork en in de rechterhand een lepel. Vroeger was het in Thailand normaal om zittend op de grond te eten, door Westerse en Chinese invloeden is dit verandert, nu eten ze daar meer aan tafel.

Bekende gerechten

Kaeng Daeng en Kaeng Khiao
Anders gezegd: rode en groene curry. Dit is een pittig gerecht met een lekkere geur waarbij de rode of groende peper de basis vormt. De rode peper is meestal wat pittiger dan de groene. Het gerecht wordt gevormd door: sjalotten, pepers, knoflook, laos, limoenblaadjes, citroengras, korianderwortel en garnalenpasta. De genoemde gerechten vormen samen de currypasta, deze wordt kort gefruit en daarna wordt deze in kokosmelk gekookt. Daarna wordt in de saus die is ontstaan verse groenten en kip, vis of rundvlees meegekookt. Daarna wordt deze op smaak gebracht door middel van een saus, chilipepers en palmsuiker. Als laatste wordt er basilicum toegevoegd.

kaeng-daeng-en-kaeng-khiao

Een voorbeeld van hoe Kaeng Daeng en Kaeng Khiao eruit ziet

Pad Thai
Pad Thai staat voor Thaise noedels. Het is een gerecht dat bestaat uit rijstnoedels met een gefrituurd ei, garnalen en Thaise kruiden. Het is een erg toegankelijk gerecht. De vooraf gekweekte noedels worden met tamariendesaus, vissaus, gedroogde rode peper, tofu en een ei kort gebakken in een wok. Het wordt dan geserveerd met lente-uitjes, tauge en gehakte pinda’s. Er zijn verschillen varianten van, met vlees, vis of een vegetarische variant.

Bron featured image: klik hier.