De Poolse keuken heeft een lange geschiedenis, het heeft zich in een lange tijd ontwikkeld. De stijl van koken en het voedsel zelf zijn wel sterk beïnvloed. Verschillende groepen die al heel lang in het land leven als Litouwers, Joden en Oekraïners, hebben hun gewoontes meegenomen. In de Poolse keuken worden veel vleesgerechten, wildgerechten en paddenstoelen gebruikt. Ook zuurkool is erg populair in Polen.

Geschiedenis

De Poolse keuken heeft bepaalde kenmerken die we herkennen in andere Europese keukens, vooral kenmerken van de Duitse, Hongaarse en Russische keuken zien we terug in de Poolse keuken. Italië, Frankrijk, Wit-Rusland en Oekraïne hebben ook invloed gehad op de Poolse keuken, maar minder dan de ander genoemde landen.
De beïnvloedingen zijn begonnen met met de verspreiding van het Rooms-Katholieke geloof rond de 10e eeuw. Later, in de 14e eeuw groeide de Joodse gemeenschap in Polen, het was toen een van de grootste gemeenschap in Polen. Die gemeenschap had natuurlijk veel invloed op de Poolse keuken.
Italië heeft ook invloed gehad op de Poolse keuken. Toen de Italiaanse Bona Sforza trouwde met de Poolse koning Sigismund I van Polen in de 16e eeuw nam zij verschillende gewoontes mee. De invloed van de Franse keuken kwam doordat in de 18e eeuw koning Stanislaus August Poniatowski een chef-kok in dienst had die de Franse keuken met de Poolse keuken combineerde.

Drank

Natuurlijk staat Polen bekend om zijn bier en wodka. Polen is niet voor niets de derde grootste bierproducten van Europa. Het gemiddelde bierconsumptiein Polen is 95 liter per persoon, Polen staat hiermee op de zevende plaats van de wereld qua bierconsumptie. Naast bier en wodka is water, karnemelk en melk ook erg populair.

Bekende gerechten

Kaszanka
Kaszanka is een typisch Pools gerecht, het is namelijk een bloedworst die gemaakt bestaat uit mengsel van boekweit, varkensbloed en slachtafval.

kaszanka-gerecht

Zo ziet kaszanka eruit


Bigos
Bigos is een hartige stoofpot. Het wordt gemaakt van zuurkool, witte kool en vlees. Bigos wordt vaak samen met aardappelen en roggebrood geserveerd.
bigos-gerecht

Voorbeeld van hoe Bigos eruit ziet


Bron Featured Image: klik hier.