Woensdag 1 oktober was het zover: Koningin Maxima verrichte de officiële opening van de Markthal in Rotterdam. Door een pompoen op de enorme weegschaal in de hal te leggen gaf onze koningin het startsein voor een nieuw culinair tijdperk in Nederland. Wat is de eerste indruk en wat kunnen we verwachten? Virenti ging langs en ervoer het!

We lopen via de Meent en de Blaak richting de Markthal, welke al van ver te zien is. Maar pas wanneer we recht voor het massale gebouw staan, valt op wat voor uitzonderlijk gebouw het is. De 40 meter hoge glazen gevel bestaat uit 572 glazen panelen die verbonden zijn door stalen kabels. In extreme weersomstandigheden kan deze gevel maar liefst 70 centimeter(!) uitwijken.

buitenaanzicht-markthal-rotterdam

Vervolgens lopen we door de draaideuren naar binnen, waarna er meteen een heerlijke geur van allerlei lekkernijen voorbij komen. De sfeer is direct te zien en te voelen, door de massa’s mensen en de kooplieden die hun best doen de aandacht van deze massa te trekken. Maar voordat we door de hal gaan lopen, kijken we even omhoog. Het ronde plafond is voorzien van 4.000 unieke gevelpanelen, die samen een prachtig patroon vormen. Overal waar we kijken zien we mensen naar het plafond staren, wat wel laat zien hoe adembenemend deze is.

markthal-plafond

Uiteraard zijn we niet alleen gekomen om te genieten van de prachtige constructie, want waar de Markthal echt om draait is natuurlijk de markt zelf. In de hal bevinden zich 96 kramen, wat plaats biedt aan tal van verschillende culinaire ondernemers. Iedere kok, van amateur tot prof, kan hier terecht voor verse producten. Enkele grote namen hebben zich in de hal gevestigd, waaronder de beroemde Schmidt Zeevis en slagerij Nice to Meat. Daarnaast beschikt de hal over een Aziatische supermarkt, waar alle ingrediënten voor onder andere verse Japanse sushi of Vietnamese pho te vinden zijn.

markthal-schmidt-zeevis

Als je toch in de Markthal bent, kun je gelijk je dagelijkse boodschappen halen bij de Albert Heijn, welke een verdieping lager is gevestigd. Ook voorziet de hal in de grote parkeerbehoefte van het centrum van Rotterdam, want met ruim 1.100 parkeerplaatsen bevindt zich hier de grootste parkeergarage van de Maasstad.
De Markthal is nu al als een succes te bestempelen, en de verwachting is dan ook dat dit de komende jaren dé toeristische trekpleister van Rotterdam zal zijn. Wil je een bezoekje komen brengen of meer over de hal lezen? Kijk dan even op de website.