De Franse keuken heeft een lange traditie. Internationaal wordt die keuken erg gewaardeerd. Kenmerkend voor de Franse keuken is dat het een grote diversiteit heeft. Alleen de Indiase keuken en de Chinese keuken kunnen in dat opzicht vergeleken worden met de Franse keuken. De keuken van Frankrijk is al een lange tijd een erg succesvol transportmiddel van Frankrijk. Doordat de Frankrijk zo goed bekend staat met haar keuken beschouwen veel mensen het Franse eten als een onderdeel van hun nationaliteit. Ze verdienen er veel geld mee en geven het veel aandacht.

Verschillende keukens

Van traditie heeft elk gebied in Frankrijk een kenmerkend iets in de keuken. Dit komt doordat de verschillende gebieden elk hun eigen gewoontes hebben.  Kenmerkend voor een keuken in het noordwesten van Frankrijk is dat er veel room, appels en boter wordt gebruikt. Al kijken we dan naar het zuidoosten van Frankrijk, de Provençaalse keuken, wordt daar veel kruiden, olijfolie en tomaten gebruikt. De keuken van Zuidwest-Frankrijk staat bekend om het gebruik van gras, eendenvet, eekhorentjesbrood en pens. De noordoostelijke keuken is afgeleid van de Duitse keuken. Als we daar naar kijken zien we dat worsten, bier, zuurkool en reuzel veel voorkomend is in deze keuken.

Tegenwoordig zijn er veel nieuwe trends in het eetpatroon van mensen in de Westerse Wereld. Door grote nieuwe en verschillende trends vallen de verschillen wat minder op in de Franse keuken. Toch zal iemand die door Frankrijk aan het reizen is de verschillende eetgewoontes opmerken.

Mannenkeuken

Al eeuwenlang wordt het koks vak beschouwd als een mannenbaan. Er zijn een paar uitzonderingen maar verder werken er grotendeels alleen mannelijke koks in de professionele keuken. Door de strenge hiërarchie in de keuken, de aandacht voor de ingrediënten en het tempo van werken, zijn er veel meer mannelijke koks.

Hoe wordt er over de Franse keuken gedacht?

Buiten de grenzen van Frankrijk wordt er vaak snel aan de chique dure, restaurants in Parijs gedacht als ze aan de Franse keuken denken. De regionale keukens van noordelijke Frankrijk beïnvloeden vaak deze keukens. De gemiddelde Fransman eet vaak de regionale recepten van waar zij vandaan komen.

Franse kaas en wijn

De Franse kaas en wijn zijn kenmerkend voor de gehele Franse keuken. Ze zijn kenmerkend voor zowel de ingrediënten als bijgerechten. Frankrijk staat daardoor bekend om zijn grote assortiment aan kazen en wijnen.

franse-kaas-en-wijn

Franse kaas en wijn, kenmerkend voor de Franse keuken

Bron featured image: klik hier.