Lange tijd is de Australische keuken achtergebleven op de rest, en was de enige echt bekende maaltijd de “Bushtucker”. Letterlijk staat dit voor “voedsel wat de woestijn te bieden heeft” en wordt nog steeds gegeten door voornamelijk Aboriginals. Tot de Tweede Wereldoorlog werd de keuken uitgebreid met de recepten van de Engelse kolonisten, wat ook niet veel bijzonders was. Pas met de komst van de naoorlogse immigranten werd de keuken gevarieerder, en kwamen er onder andere Aziatische invloeden bij.

Mod Oz

Tegenwoordig staat de keuken in het teken van Mod Oz, wat staat voor Modern Oztralia. Dit is de hippe manier om Australia te spellen, en is typerend voor de jeugdcultuur. In deze keuken wordt voornamelijk gebruik gemaakt van Aziatische kruiden als koriander en citroengras, welke worden toegevoegd aan Europese gerechten. Dit zorgt voor hele bijzondere en unieke gerechten.

Daarnaast wordt er door de Australiërs ook veel vlees gegeten, waaronder natuurlijk het bekende kangoeroevlees. Daarnaast wordt er ook veel rundvlees en lamsvlees gegeten, wat in het land zelf gefokt wordt. Schrik niet als je in één restaurant zowel lasagne, noedelsoep en kangoeroestaart ziet staan. Veel restaurants houden zich namelijk niet aan één nationaliteit of continent, maar zijn heel gevarieerd.

typisch-mod-oz-gerecht

Leuke weetjes

  • De gemiddelde Australiër eet 106 kg vlees per jaar, waarmee hij na de Amerikaan (118 kg) de grootste vleeseter is.
  • In Australië is de langste worst ooit gemaakt, die een lengte had van maar liefst 11 kilometer!
  • De laatste jaren is ‘organic’ helemaal hip, bestaande uit lokale biologische scharrel producten.
  • Australië is de grootste vleesexporteur van Oceanië en zuidoost Azië.
  • Australië heeft als symbool de emoe en kangoeroe. Een van de redenen voor deze keuze is dat ze beiden niet achteruit kunnen lopen, wat kenmerkend zou moeten zijn voor de vooruitgang die Australië als land wil boeken.

bushtucker